top of page
DSC_4309.jpg
GLB_hatter2.jpg

KEDVENC RECEPTJEINK

A Mediterrán térségből

A divatos táplálkozási módok gyakori változásai ellenére, az EPIPHANY szakemberei a több ezer
éve jól bevált mediterrán étrendet részesítik előnyben. Az ókor tündöklése óta méltán fennmaradt alapanyagok és ételek alkotják ezeket az ételeket. Nem beszélve arról a környezetről, ahonnan származnak ezek az ételek: a mediterrán térségből, ahol a nap ereje, a Földközi-tenger közelsége és az emberek jókedve köztudottan más életvitelt jelentenek.

A mediterrán táplálkozás, melyet a mediterrán térség országainak hagyományos étrendje inspirált, nem csupán kulináris élmény, hanem az egészség szempontjából is rendkívüli előnyökkel járhat:

 

1. Szívbarát:
   A mediterrán étrend gazdag egészséges zsírokban, mint az olívaolaj, mely csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A halak, magvak és teljes kiőrlésű gabonák szintén hozzájárulnak a szív egészségéhez.

2. Antioxidánsokban gazdag:
   A friss gyümölcsök, zöldségek és fűszernövények magas antioxidáns tartalma védi a sejteket a káros szabadgyökök ellen, lassítva az öregedési folyamatokat.

3. Omega-3 zsírsavak:
   A mediterrán étrend sok halat tartalmaz, amelyek omega-3 zsírsavakban gazdagok. Ezek az esszenciális zsírsavak hozzájárulnak az agy egészségéhez, és gyulladáscsökkentő hatással bírnak.

4. Cukor- és finomított szénhidrát csökkentése:
   Az étrend alacsony cukor- és finomított szénhidráttartalommal rendelkezik, amely segíthet a testsúly kontrollálásában és a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében.

5. Frissebb Bőr:
   A magas antioxidáns tartalmú ételek támogatják a bőr egészségét, elősegítve a rugalmasságot és csökkentve a gyulladást.

6. Hosszabb Élettartam:
   Több tanulmány is kimutatta, hogy a mediterrán táplálkozás követői hosszabb élettartamra számíthatnak, valószínűleg az étrend egészségmegőrző hatásai miatt.

A mediterrán táplálkozás nem csak táplálkozási stílus, hanem életmód is, amely értékes tápanyagokkal és az élvezetek kiegyensúlyozásával hozzájárulhat az optimális egészség és jóllét eléréséhez.

Természetesen a minőségi alapanyagok meghatározzák mind a tápanyag tartalmat, mind a létrehozható ízvilágot az ételeknél. Fontos, hogy az import áruknál és a helyben beszerezhető alapanyagoknál is törekedjünk a minőségi és friss áru megvásárlására. 

Származásunkból és életviteli tapasztalatunkból adódólag alapvetően a görög konyha ételeit vonultatjuk fel, mert ezeket évtizedek óta örömmel készítjük és fogyasztjuk, illetve mivel ezek a receptek generációk óta őrzik a tradíciókat.

greek_food.png

TARTALOM

Receptjeink folyamatosan bővülnek, melyről a közösségi oldalainkon tájékoztatunk.

A receptek leírása telefonon görgetve picit hosszúnak tűnhet, de nem bonyolultabbak a megszokott ételek receptjeitől.

Levesek

Saláták

Előételek

Főfogások

Tésztafélék

Desszertek

avgolemono_kotosoupa_2.jpg

AVGOLEMONO - CITROMOS CSIRKELEVES

1 óra a becsült elkészítési idő

6-8 adag

Hozzávalók:

  • 1 csirke, kb. 1,5 kg

  • 1 nagy hagyma

  • 2-3 kis burgonya

  • 2 sárgarépa

  • 1/2 csésze fehér rizs

  • 3-4 evőkanál olívaolaj

  • Só, bors

  • A citromos-tojásos sűrítményhez: 

  • 2-3 tojás

  • 1-2 citrom

Elkészítés:

A csirkét kb. 2 liter vízben fedó alatt kezdjük főzni. Adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, sót, borsot és az olívaolajat. Amikor a csirke félig megfőtt (ez kb. fél óra), adjuk hozzá a burgonyát és az apróra vágott sárgarépát. Adjuk hozzá a rizst, és forraljuk további 20 percig, hogy a többi hozzávaló is megfőjön. 

Lekapcsoljuk a főzőlapot és elkészítjük a citromos-tojásos sűrítményt.

A tojásokat botmixerrel verjük habosra, adjuk hozzá a citromlevet, majd egy kanállal adjunk hozzá 3-4 evőkanál levest, hogy a hőmérséklet kiegyenlítődjön és a tojás megfőjön. Ezután a leveshez adjuk hozzá a sűrítményt, közben enyhén megrázva az edényt. Frissen őrölt borssal tálaljuk. Jó étvágyat hozzá!

HORIATIKI - FALUSI SALÁTA

10 perc a becsült elkészítési idő

4 adag

Hozzávalók:

  • 4-5 db közepes méretű paradicsom

  • 2 db kígyóuborka

  • 1-2 közepes méretű lilahagyma

  • 1 közepes méretű zöldpaprika

  • 10 db olajbogyó

  • 15 dkg feta

  • 4-6 evőkanál olívaolaj

  • 2-3 teáskanál ecet (hagymához)

  • fél citrom leve

  • 1 evőkanál szárított oregánó

Elkészítés:

A zöldségeket alaposan megmossuk és lecsepegtetjük. A paradicsomot félbevágjuk, a szárát eltávolítjuk, majd vágjuk kockára, és tegyük egy tálba. Hámozzuk meg és vágjuk fel az uborkát félbevágott vastagabb karikára, majd tegyük a tálba. A paprikát apró csíkokra, a hagymát pedig nagyon vékony szeletekre vágjuk (egy külön tálban az ecettel átdörzsölve kivesszük az erejét), és a többi hozzávalóval együtt a tálba tesszük. Adjuk hozzá a kapribogyót, az olívabogyót, a fetasajtot, a borsot, az oregánót, az ecetet, az olívaolajat és tálaljuk. Extraként fogyaszthatunk hozzá friss baguettet vagy ciabattát. Jó étvágyat hozzá!

Néhány szó a salátáról:

A falusi saláta a legnépszerűbb és leghagyományosabb görög saláta. Mind a görög embereknek, mind a külföldieknek nagy kedvencük. A falusi saláta magas tápértékű étel, mivel különböző kenyérrel kombinálható, így laktató, ízletes és mindenekelőtt teljes értékű ételt alkot (fehérjéket, szénhidrátokat, "jó" zsírokat, rostot tartalmaz).

A falusi saláta kiváló rostforrás a különböző zöldségek kombinációjának köszönhetően, valamint fehérjében gazdag a feta sajt miatt. Emellett gazdag C -vitaminban, K-vitaminban, B-komplex vitaminokban, folsavban, kalciumban, foszforban, vasban, szelénben, cinkben.

horiatiki_2.jpg
tzatziki.jpg

TZATZIKI

15-20 perc a becsült elkészítési idő

8 adag

Hozzávalók:

  • 50 dkg eredeti sűrű görög joghurt

  • 1-2 db kígyóuborka lereszelve és lecsepegtetve

  • min. 2-3 gerezd fokhagyma

  • 60 ml olívaolaj

  • Egy kis ecet

  • Só, bors

Elkészítés:

Az uborkát durva reszelőn lereszeljük. Kézzel jól lenyomkodva lecsepegtetjük - leszűrhetjük a levét konyharuhán vagy centrifugázhatjuk is. A fokhagymát fokhagymanyomóval készítsük elő. A joghurtot egy tálba tesszük, hozzáadjuk a lecsepegtetett uborkát, az ecetet és a fokhagymát, és óvatosan alulról felfelé keverjük. Adjunk hozzá olívaolajat, sózzuk és borsozzuk. Kóstolás után sózzuk, fokhagymázzuk ízlésünknek megfelelően. Ideális esetben tálalás előtt legalább egy órát a hűtőben pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek.

Tökéletesen passzol a grillezett húsokhoz és a görög konyha kedvenc előétele. Jó étvágyat hozzá!

TARAMOSALATA - HALIKRA SALÁTA

35-40 perc a becsült elkészítési idő

12 adag

Hozzávalók:

  • 1 kg főtt, hámozott burgonya

  • 1/2 db hagyma lereszelve 

  • 12-15 dkg vörös ikra

  • facsart citromlé 

  • olívaolaj (amíg felszívódik)

Elkészítés:

A burgonyát megfőzzük és turmixgépbe vagy egy tálba tesszük. Összekeverjük, vagy villával áttörjük. Adjuk hozzá a reszelt hagymát, az ikrát és a citromlevet. Végül vékony sugárban öntve, lassan adagoljuk az olívaolajat, hogy felszívódjon. Addig kerverjük, amíg el nem érjük a kívánt állagot. Kóstoljuk meg, és ha szükséges, adjunk hozzá még egy kis olívaolajat vagy citromlevet. Jó étvágyat hozzá!

taramo_salata.jpg
tirokafteri.jpg

TIROKAFTERI - CSÍPŐS FETAKRÉM

20-30 perc a becsült elkészítési idő

8-10 adag

Hozzávalók:

  • 50 dkg feta

  • 2 db csípős zöldpaprika

  • 1 db kápia paprika

  • 50 ml olívaolaj

  • 1 teáskanál ecet

Elkészítés:

A paprikákat meglocsoljuk néhány csepp olívaolajjal, és sütőben vagy serpenyőben addig sütjük, amíg a héjuk elszíneződik és megpuhulnek. A fetát villával morzsoljuk össze. Ha megsült a paprika, vágjuk fel és kaparjuk ki a húsát a héjáról, lehetőleg a magok nélkül. Ezt a krémes paprikát összekeverjük az összetört fetával, hozzáadjuk az ecetet és az olívaolajat. Addig keverjük, amíg el nem érjük a kívánt krémes állagot. Jó étvágyat hozzá!

PRASOTIROPITA
PÓRÉHAGYMÁS-FETÁS PITA

1 óra 10 perc a becsült elkészítési idő

12 adag

Hozzávalók:

  • 1-2 db nagy póréhagyma

  • 40 dkg fetasajt

  • 10 dkg Kefalotiri sajt (parmezán jellegű)

  • 3 db tojás

  • Só, bors

  • 1 csipet kömény

  • 1 csipet szerecsendió

  • Olívaolaj

  • 1 csomag leveles tészta

Elkészítés:

A póréhagyma egészére szükség lesz, csak távolítsuk el a felső rétegét, majd vágjuk apróra. Majd egy mélyebb serpenyőbe vagy fazékba olívaolajat teszünk, és megdinszteljük az apróra vágott póréhagymát.

Kapcsoljuk le a melegítést és hagyjuk állni körülbelül 10 percig, amíg lágyulni kezd. Sózzuk, borsozzuk és hagyjuk kihűlni.

A tojásokat egy tálba törjük és a feta sajtot morzsoljuk össze. Keverjük össze a tojást és a morzsolt fetát, majd adjunk hozzá egy kis köményt és szerecsendiót (opcionális). Adjuk hozzá a póréhagymához, majd adjuk hozzá a kefalotiri sajtot és keverjük össze az egészet.

A leveles tésztának a felét tegyük a tálcára és mindegyiket locsoljuk meg olívaolajjal (a levelek között). Kenjük rá a tölteléket és egyenletesen osszuk szét.

Helyezzük rá a maradék levelestésztát, megint olajozva a levelek között is. A felső levelekkel zárjuk le a széleit (óvatosan ráhajtva a széleire), hogy ne follyon ki a töltelék. Vágjuk fel a pitát egyenlő részekre (kockákra) - ezt sütés után is megtehetjük, de akkor meg kell szúrkálni, hogy kiszellőzzön.

180 fokon kb 30-50 percig sütjük, amíg szép színt nem kap a teteje. Jó étvágyat hozzá!

prasotiropita.jpg
mousaka_2.jpeg

MOUSAKA - MUSZAKA

2 óra 30 perc a becsült elkészítési idő

12 adag

Hozzávalók:

  • ~30x40 cm-es tepsi:

  • 5-6 db nagy burgonya (kb. 1,5 kg)

  • 4-5 db nagy padlizsán

  • 5-6 db nagy cukkini

  • olívaolaj 

  • A darált húshoz:

  • 80-90 dkg darált marhahús

  • 25 dkg reszelt paradicsom vagy paradicsomlé

  • 1 db nagy hagyma, apróra vágva

  • 2 gerezd fokhagyma szeletekre vágva

  • 1 babérlevél

  • 1/2 tk. őrölt szegfűbors

  • 3-4 evőkanál olívaolaj

  • só, bors

  • A besamel mártáshoz:

  • 13 dkg vaj 

  • 13 dkg finomliszt

  • 1,3 l friss tej

  • 4-5 ek. reszelt kefalotiri sajt (parmezán jellegű)

  • 1 tojás

  • reszelt szerecsendió

  • 8-10 ek. reszelt kefalotiri sajt a tetejére

Elkészítés:

A zöldségeket kb 1,5-2 cm vastag szeletekre vágjuk. Tegyünk egy kis olívaolajat a nagy tepsibe, és rétegezzük a padlizsánokat. Adjunk hozzá egy kis sót és locsoljuk meg őket egy kevés olívaolajjal. 200°C-os sütőben puhára sütjük, kb. fél óráig. 20 perc után fordítsuk meg a padlizsánokat, hogy mindkét oldaluk egyenletesen megsüljön. 
A darált húst először pirítsuk meg olívaolajon. Ezután adjuk hozzá a hagymát és a fokhagymát, és pirítsuk tovább, amíg áttetsző nem lesz a hagyma, úgy 1-2 percig. Ekkor hozzáadjuk a paradicsomot, a babérlevelet és a szegfűborsot. Sózzuk, borsozzuk, adjunk hozzá egy kevés vizet, és csökkentsük a hőmérsékletet. Fedjük le fedővel és főzzük a darált húst kb. 25-30 percig, amíg szép sűrű mártást kapunk.
Amíg a darált hús fő, addig kisütjük a burgonyát, az olajjal félig teli serpenyőben. Épphogy aranybárnára sütjük, majd kivesszük és konyhai papír törlőre tesszük, hogy felszívja a felesleges olajat. A cukkinit ezután szintén kisütjük a serpenyőben, amíg épphogy megbarnulnak, majd azokat is kitesszük konyhai papír törlőre.
Amikor elkészült a padlizsán, akkor kivesszük a sütőből. Először a burgonyát rakosgatjuk rá sorban a tepsire aljára, kissé sózzuk meg. Folytassuk a padlizsánnal, ezt is sózzuk picit, végül a cukkinit tesszük rá a padlizsánra. A zöldségeket felváltva, elforgatva rétegezhetjük úgy, hogy átfedjék egymást és ne maradjanak rések a tepsiben.
Rákenjük egyenletesen a darált húsos ragut, majd rászórjuk a reszelt kefalotiri sajtot.
Készítsük el a besamel mártást: közepes-alacsony hőmérsékleten tartjuk a főzőlapot és a vajat felolvasztjuk. Adjuk hozzá a lisztet és habverővel jól keverjük össze. Amikor ezzel megvagyunk, akkor fokozatosan, adjuk hozzá a tejet, ami langyos vagy szobahőmérsékletű legyen. Keverjük folyamatosan, mert ez egy lassabb folyamat! Amint a mártás újra sűrűsödni kezd, adjunk hozzá egy kis sót, a reszelt parmezán sajtot, a szerecsendiót és végül a tojást. Folyamatosan kevergetjük, és amint felmelegszik a mártás (nagyobb buborékokban), lekapcsoljuk a főzőlapot és levesszük az edényt róla.
Hagyjuk állni 1-2 percig, majd öntsük a tepsibe a darált húsra úgy, hogy az egész felületet befedje és a végén a tetejét megszórjuk reszelt kefalotiri sajttal.
A muszakát 180°C-on a sütőben kb 1 óra 15 percig sütjük, vagy amíg a besamel szép színt nem kap. Ha kivettük a sütőből, akkor hagyjuk állni a muszakát legalább 15 percig, majd vágjuk kockákra. Fogyaszthatunk mellé Horiatikit, azaz Falusi salátát és tehetünk mellé feta sajtot. Jó étvágyat hozzá!

GALATOPITA - TEJES PITE SÜTEMÉNY

1 óra 10 perc a becsült elkészítési idő

8 adag

Hozzávalók:

  • 1 l tej

  • 17 dkg kristálycukor

  • 14 dkg búzadara

  • 2 db tojás

  • 3 ek. vaj

  • 2 csg. vanillin cukor

  • Porcukor a tálaláshoz (opcionális)

  • Fahéj (őrölt) a tetejére

Elkészítés:

A tejet egy lábasban felforraljuk. Hozzáadjuk a kristálycukrot és keverjük, hogy felolvadjon. Adjuk hozzá a búzadarát, a vanillin cukrot és lassú tűzön keverjük folyamatosan. Amint sűrűsödni kezd, kapcsoljuk le a hőmérsékletet.

Adjuk hozzá a felvert tojást, vegyük le a tűzről és gyorsan keverjük össze. Végül adjuk hozzá a vajat, hogy felolvadjon, és óvatosan keverjük össze.

Ha van kerek tepsi (26-28 cm átmérőjű), akkor abba tegyünk sütőpapírt. Majd a krémet öntsük bele és egyenletesen kenjük szét. A tetejét megszórjuk cukrozott fahéjjal.

Légkeveréses sütőben 170°C vagy 180°C fokon kb. 50 percig sütjük, amíg szép színt nem kap. Hagyjuk kihűlni és szeletekre vágjuk. Díszíthetjük porcukorral is. Jó étvágyat hozzá!

galatopita.jpg
bottom of page