EPIPHANY


KEDVENC RECEPTJEINK
A Mediterrán térségből
A divatos táplálkozási módok gyakori változásai ellenére, az EPIPHANY szakemberei a több ezer
éve jól bevált mediterrán étrendet részesítik előnyben. Az ókor tündöklése óta méltán fennmaradt alapanyagok és ételek alkotják ezeket az ételeket. Nem beszélve arról a környezetről, ahonnan származnak ezek az ételek: a mediterrán térségből, ahol a nap ereje, a Földközi-tenger közelsége és az emberek jókedve köztudottan más életvitelt jelentenek.
A mediterrán táplálkozás, melyet a mediterrán térség országainak hagyományos étrendje inspirált, nem csupán kulináris élmény, hanem az egészség szempontjából is rendkívüli előnyökkel járhat:
1. Szívbarát:
A mediterrán étrend gazdag egészséges zsírokban, mint az olívaolaj, mely csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A halak, magvak és teljes kiőrlésű gabonák szintén hozzájárulnak a szív egészségéhez.
2. Antioxidánsokban gazdag:
A friss gyümölcsök, zöldségek és fűszernövények magas antioxidáns tartalma védi a sejteket a káros szabadgyökök ellen, lassítva az öregedési folyamatokat.
3. Omega-3 zsírsavak:
A mediterrán étrend sok halat tartalmaz, amelyek omega-3 zsírsavakban gazdagok. Ezek az esszenciális zsírsavak hozzájárulnak az agy egészségéhez, és gyulladáscsökkentő hatással bírnak.
4. Cukor- és finomított szénhidrát csökkentése:
Az étrend alacsony cukor- és finomított szénhidráttartalommal rendelkezik, amely segíthet a testsúly kontrollálásában és a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében.
5. Frissebb Bőr:
A magas antioxidáns tartalmú ételek támogatják a bőr egészségét, elősegítve a rugalmasságot és csökkentve a gyulladást.
6. Hosszabb Élettartam:
Több tanulmány is kimutatta, hogy a mediterrán táplálkozás követői hosszabb élettartamra számíthatnak, valószínűleg az étrend egészségmegőrző hatásai miatt.
A mediterrán táplálkozás nem csak táplálkozási stílus, hanem életmód is, amely értékes tápanyagokkal és az élvezetek kiegyensúlyozásával hozzájárulhat az optimális egészség és jóllét eléréséhez.
Természetesen a minőségi alapanyagok meghatározzák mind a tápanyag tartalmat, mind a létrehozható ízvilágot az ételeknél. Fontos, hogy az import áruknál és a helyben beszerezhető alapanyagoknál is törekedjünk a minőségi és friss áru megvásárlására.
Származásunkból és életviteli tapasztalatunkból adódólag alapvetően a görög konyha ételeit vonultatjuk fel, mert ezeket évtizedek óta örömmel készítjük és fogyasztjuk, illetve mivel ezek a receptek generációk óta őrzik a tradíciókat.

TARTALOM
Receptjeink folyamatosan bővülnek, melyről a közösségi oldalainkon tájékoztatunk.
A receptek leírása telefonon görgetve picit hosszúnak tűnhet, de nem bonyolultabbak a megszokott ételek receptjeitől.
Levesek
Saláták
Előételek
Főfogások
Tésztafélék
Desszertek

AVGOLEMONO - CITROMOS CSIRKELEVES
1 óra a becsült elkészítési idő
6-8 adag
Hozzávalók:
-
1 csirke, kb. 1,5 kg
-
1 nagy hagyma
-
2-3 kis burgonya
-
2 sárgarépa
-
1/2 csésze fehér rizs
-
3-4 evőkanál olívaolaj
-
Só, bors
-
A citromos-tojásos sűrítményhez:
-
2-3 tojás
-
1-2 citrom
Elkészítés:
A csirkét kb. 2 liter vízben fedó alatt kezdjük főzni. Adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, sót, borsot és az olívaolajat. Amikor a csirke félig megfőtt (ez kb. fél óra), adjuk hozzá a burgonyát és az apróra vágott sárgarépát. Adjuk hozzá a rizst, és forraljuk további 20 percig, hogy a többi hozzávaló is megfőjön.
Lekapcsoljuk a főzőlapot és elkészítjük a citromos-tojásos sűrítményt.
A tojásokat botmixerrel verjük habosra, adjuk hozzá a citromlevet, majd egy kanállal adjunk hozzá 3-4 evőkanál levest, hogy a hőmérséklet kiegyenlítődjön és a tojás megfőjön. Ezután a leveshez adjuk hozzá a sűrítményt, közben enyhén megrázva az edényt. Frissen őrölt borssal tálaljuk. Jó étvágyat hozzá!
HORIATIKI - FALUSI SALÁTA
10 perc a becsült elkészítési idő
4 adag
Hozzávalók:
-
4-5 db közepes méretű paradicsom
-
2 db kígyóuborka
-
1-2 közepes méretű lilahagyma
-
1 közepes méretű zöldpaprika
-
10 db olajbogyó
-
15 dkg feta
-
4-6 evőkanál olívaolaj
-
2-3 teáskanál ecet (hagymához)
-
fél citrom leve
-
1 evőkanál szárított oregánó
-
Só
Elkészítés:
A zöldségeket alaposan megmossuk és lecsepegtetjük. A paradicsomot félbevágjuk, a szárát eltávolítjuk, majd vágjuk kockára, és tegyük egy tálba. Hámozzuk meg és vágjuk fel az uborkát félbevágott vastagabb karikára, majd tegyük a tálba. A paprikát apró csíkokra, a hagymát pedig nagyon vékony szeletekre vágjuk (egy külön tálban az ecettel átdörzsölve kivesszük az erejét), és a többi hozzávalóval együtt a tálba tesszük. Adjuk hozzá a kapribogyót, az olívabogyót, a fetasajtot, a borsot, az oregánót, az ecetet, az olívaolajat és tálaljuk. Extraként fogyaszthatunk hozzá friss baguettet vagy ciabattát. Jó étvágyat hozzá!
Néhány szó a salátáról:
A falusi saláta a legnépszerűbb és leghagyományosabb görög saláta. Mind a görög embereknek, mind a külföldieknek nagy kedvencük. A falusi saláta magas tápértékű étel, mivel különböző kenyérrel kombinálható, így laktató, ízletes és mindenekelőtt teljes értékű ételt alkot (fehérjéket, szénhidrátokat, "jó" zsírokat, rostot tartalmaz).
A falusi saláta kiváló rostforrás a különböző zöldségek kombinációjának köszönhetően, valamint fehérjében gazdag a feta sajt miatt. Emellett gazdag C -vitaminban, K-vitaminban, B-komplex vitaminokban, folsavban, kalciumban, foszforban, vasban, szelénben, cinkben.


TZATZIKI
15-20 perc a becsült elkészítési idő
8 adag
Hozzávalók:
-
50 dkg eredeti sűrű görög joghurt
-
1-2 db kígyóuborka lereszelve és lecsepegtetve
-
min. 2-3 gerezd fokhagyma
-
60 ml olívaolaj
-
Egy kis ecet
-
Só, bors
Elkészítés:
Az uborkát durva reszelőn lereszeljük. Kézzel jól lenyomkodva lecsepegtetjük - leszűrhetjük a levét konyharuhán vagy centrifugázhatjuk is. A fokhagymát fokhagymanyomóval készítsük elő. A joghurtot egy tálba tesszük, hozzáadjuk a lecsepegtetett uborkát, az ecetet és a fokhagymát, és óvatosan alulról felfelé keverjük. Adjunk hozzá olívaolajat, sózzuk és borsozzuk. Kóstolás után sózzuk, fokhagymázzuk ízlésünknek megfelelően. Ideális esetben tálalás előtt legalább egy órát a hűtőben pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek.
Tökéletesen passzol a grillezett húsokhoz és a görög konyha kedvenc előétele. Jó étvágyat hozzá!
TARAMOSALATA - HALIKRA SALÁTA
35-40 perc a becsült elkészítési idő
12 adag
Hozzávalók:
-
1 kg főtt, hámozott burgonya
-
1/2 db hagyma lereszelve
-
12-15 dkg vörös ikra
-
facsart citromlé
-
olívaolaj (amíg felszívódik)
Elkészítés:
A burgonyát megfőzzük és turmixgépbe vagy egy tálba tesszük. Összekeverjük, vagy villával áttörjük. Adjuk hozzá a reszelt hagymát, az ikrát és a citromlevet. Végül vékony sugárban öntve, lassan adagoljuk az olívaolajat, hogy felszívódjon. Addig kerverjük, amíg el nem érjük a kívánt állagot. Kóstoljuk meg, és ha szükséges, adjunk hozzá még egy kis olívaolajat vagy citromlevet. Jó étvágyat hozzá!


TIROKAFTERI - CSÍPŐS FETAKRÉM
20-30 perc a becsült elkészítési idő
8-10 adag
Hozzávalók:
-
50 dkg feta
-
2 db csípős zöldpaprika
-
1 db kápia paprika
-
50 ml olívaolaj
-
1 teáskanál ecet
Elkészítés:
A paprikákat meglocsoljuk néhány csepp olívaolajjal, és sütőben vagy serpenyőben addig sütjük, amíg a héjuk elszíneződik és megpuhulnek. A fetát villával morzsoljuk össze. Ha megsült a paprika, vágjuk fel és kaparjuk ki a húsát a héjáról, lehetőleg a magok nélkül. Ezt a krémes paprikát összekeverjük az összetört fetával, hozzáadjuk az ecetet és az olívaolajat. Addig keverjük, amíg el nem érjük a kívánt krémes állagot. Jó étvágyat hozzá!
PRASOTIROPITA
PÓRÉHAGYMÁS-FETÁS PITA
1 óra 10 perc a becsült elkészítési idő
12 adag
Hozzávalók:
-
1-2 db nagy póréhagyma
-
40 dkg fetasajt
-
10 dkg Kefalotiri sajt (parmezán jellegű)
-
3 db tojás
-
Só, bors
-
1 csipet kömény
-
1 csipet szerecsendió
-
Olívaolaj
-
1 csomag leveles tészta
Elkészítés:
A póréhagyma egészére szükség lesz, csak távolítsuk el a felső rétegét, majd vágjuk apróra. Majd egy mélyebb serpenyőbe vagy fazékba olívaolajat teszünk, és megdinszteljük az apróra vágott póréhagymát.
Kapcsoljuk le a melegítést és hagyjuk állni körülbelül 10 percig, amíg lágyulni kezd. Sózzuk, borsozzuk és hagyjuk kihűlni.
A tojásokat egy tálba törjük és a feta sajtot morzsoljuk össze. Keverjük össze a tojást és a morzsolt fetát, majd adjunk hozzá egy kis köményt és szerecsendiót (opcionális). Adjuk hozzá a póréhagymához, majd adjuk hozzá a kefalotiri sajtot és keverjük össze az egészet.
A leveles tésztának a felét tegyük a tálcára és mindegyiket locsoljuk meg olívaolajjal (a levelek között). Kenjük rá a tölteléket és egyenletesen osszuk szét.
Helyezzük rá a maradék levelestésztát, megint olajozva a levelek között is. A felső levelekkel zárjuk le a széleit (óvatosan ráhajtva a széleire), hogy ne follyon ki a töltelék. Vágjuk fel a pitát egyenlő részekre (kockákra) - ezt sütés után is megtehetjük, de akkor meg kell szúrkálni, hogy kiszellőzzön.
180 fokon kb 30-50 percig sütjük, amíg szép színt nem kap a teteje. Jó étvágyat hozzá!


MOUSAKA - MUSZAKA
2 óra 30 perc a becsült elkészítési idő
12 adag
Hozzávalók:
-
~30x40 cm-es tepsi:
-
5-6 db nagy burgonya (kb. 1,5 kg)
-
4-5 db nagy padlizsán
-
5-6 db nagy cukkini
-
olívaolaj
-
A darált húshoz:
-
80-90 dkg darált marhahús
-
25 dkg reszelt paradicsom vagy paradicsomlé
-
1 db nagy hagyma, apróra vágva
-
2 gerezd fokhagyma szeletekre vágva
-
1 babérlevél
-
1/2 tk. őrölt szegfűbors
-
3-4 evőkanál olívaolaj
-
só, bors
-
A besamel mártáshoz:
-
13 dkg vaj
-
13 dkg finomliszt
-
1,3 l friss tej
-
Só
-
4-5 ek. reszelt kefalotiri sajt (parmezán jellegű)
-
1 tojás
-
reszelt szerecsendió
-
8-10 ek. reszelt kefalotiri sajt a tetejére
Elkészítés:
A zöldségeket kb 1,5-2 cm vastag szeletekre vágjuk. Tegyünk egy kis olívaolajat a nagy tepsibe, és rétegezzük a padlizsánokat. Adjunk hozzá egy kis sót és locsoljuk meg őket egy kevés olívaolajjal. 200°C-os sütőben puhára sütjük, kb. fél óráig. 20 perc után fordítsuk meg a padlizsánokat, hogy mindkét oldaluk egyenletesen megsüljön.
A darált húst először pirítsuk meg olívaolajon. Ezután adjuk hozzá a hagymát és a fokhagymát, és pirítsuk tovább, amíg áttetsző nem lesz a hagyma, úgy 1-2 percig. Ekkor hozzáadjuk a paradicsomot, a babérlevelet és a szegfűborsot. Sózzuk, borsozzuk, adjunk hozzá egy kevés vizet, és csökkentsük a hőmérsékletet. Fedjük le fedővel és főzzük a darált húst kb. 25-30 percig, amíg szép sűrű mártást kapunk.
Amíg a darált hús fő, addig kisütjük a burgonyát, az olajjal félig teli serpenyőben. Épphogy aranybárnára sütjük, majd kivesszük és konyhai papír törlőre tesszük, hogy felszívja a felesleges olajat. A cukkinit ezután szintén kisütjük a serpenyőben, amíg épphogy megbarnulnak, majd azokat is kitesszük konyhai papír törlőre.
Amikor elkészült a padlizsán, akkor kivesszük a sütőből. Először a burgonyát rakosgatjuk rá sorban a tepsire aljára, kissé sózzuk meg. Folytassuk a padlizsánnal, ezt is sózzuk picit, végül a cukkinit tesszük rá a padlizsánra. A zöldségeket felváltva, elforgatva rétegezhetjük úgy, hogy átfedjék egymást és ne maradjanak rések a tepsiben.
Rákenjük egyenletesen a darált húsos ragut, majd rászórjuk a reszelt kefalotiri sajtot.
Készítsük el a besamel mártást: közepes-alacsony hőmérsékleten tartjuk a főzőlapot és a vajat felolvasztjuk. Adjuk hozzá a lisztet és habverővel jól keverjük össze. Amikor ezzel megvagyunk, akkor fokozatosan, adjuk hozzá a tejet, ami langyos vagy szobahőmérsékletű legyen. Keverjük folyamatosan, mert ez egy lassabb folyamat! Amint a mártás újra sűrűsödni kezd, adjunk hozzá egy kis sót, a reszelt parmezán sajtot, a szerecsendiót és végül a tojást. Folyamatosan kevergetjük, és amint felmelegszik a mártás (nagyobb buborékokban), lekapcsoljuk a főzőlapot és levesszük az edényt róla.
Hagyjuk állni 1-2 percig, majd öntsük a tepsibe a darált húsra úgy, hogy az egész felületet befedje és a végén a tetejét megszórjuk reszelt kefalotiri sajttal.
A muszakát 180°C-on a sütőben kb 1 óra 15 percig sütjük, vagy amíg a besamel szép színt nem kap. Ha kivettük a sütőből, akkor hagyjuk állni a muszakát legalább 15 percig, majd vágjuk kockákra. Fogyaszthatunk mellé Horiatikit, azaz Falusi salátát és tehetünk mellé feta sajtot. Jó étvágyat hozzá!
GALATOPITA - TEJES PITE SÜTEMÉNY
1 óra 10 perc a becsült elkészítési idő
8 adag
Hozzávalók:
-
1 l tej
-
17 dkg kristálycukor
-
14 dkg búzadara
-
2 db tojás
-
3 ek. vaj
-
2 csg. vanillin cukor
-
Porcukor a tálaláshoz (opcionális)
-
Fahéj (őrölt) a tetejére
Elkészítés:
A tejet egy lábasban felforraljuk. Hozzáadjuk a kristálycukrot és keverjük, hogy felolvadjon. Adjuk hozzá a búzadarát, a vanillin cukrot és lassú tűzön keverjük folyamatosan. Amint sűrűsödni kezd, kapcsoljuk le a hőmérsékletet.
Adjuk hozzá a felvert tojást, vegyük le a tűzről és gyorsan keverjük össze. Végül adjuk hozzá a vajat, hogy felolvadjon, és óvatosan keverjük össze.
Ha van kerek tepsi (26-28 cm átmérőjű), akkor abba tegyünk sütőpapírt. Majd a krémet öntsük bele és egyenletesen kenjük szét. A tetejét megszórjuk cukrozott fahéjjal.
Légkeveréses sütőben 170°C vagy 180°C fokon kb. 50 percig sütjük, amíg szép színt nem kap. Hagyjuk kihűlni és szeletekre vágjuk. Díszíthetjük porcukorral is. Jó étvágyat hozzá!
